Каменните гъби

Каменните гъби

| Каменните гъби /Нина Русева/

__Каменните гъби: Картините на  Нина Русева са вдъхновени от известни български забележителности – археологическият средновековен комплекс Перперикон и каменните гъби край с. Бели пласт.

Повод за предишни нейни цикли стават други могъщи земи и обекти – Антарктида, Перу и Чили. Резултатите от творческото си вдъхновение показва в изложбите „Картини от Антарктида”, „Нова земя”, „Картини от пътя”.

Включените в настоящата изложба картини, всички нарисувани през 2015 г., продължават темата за пътуването през времето и пространството, което вълнува авторката. Конкретният мотив изчезва, за да излезе на преден план чистата емоция на живописта. Нина Русева пречупва през собственото си виждане историческите наслоения и природните красоти, за да им придаде едно ново измерение – отвъд определеното място и време, наситено с духовна мощ и сила.

Техника и формат: Нина Русева работи в мащабни формати /180/220 см./ Използва ярки цветове, контрастиращи помежду си.

Биография: Нина Русева е родена през 1977 г. През 2002 г. завършва живопис в Националната художествена академия в класа проф. Светлин Русев.

Има редица самостоятелни изложби, както и участия в общи изложби. Член е на СБХ от 2002 г.

През 2004 г. печели втора награда за живопис от Националния конкурс за млади художници на Фондация „Св. св Кирил и Методий”. През 2009 г. е удостоена с Hаграда за живопис от изложбата „Родени Независими“ по случай 100-годишнината от независимостта на България, организирана от Министерството на културата и СБХ. Номинирана е за участие в конкурса  Награди за съвременно българско изкуство на М-Тел, Варна. През 2015 е сред поканените художници в селекцията „33-ма млади български живописци” в СГХГ.

Нейни картини са притежание на Софийска градска художествена галерия, Европейския парламент, както и на частни колекции в България, Франция, Германия, Италия, Испания, Израел, САЩ, Холандия.

Scroll Up