Медии

Медии

| Колелата на живота

Dada Cultural Station

__„По-лесно се прекрачва вратата на автобус, отколкото на информационен център за културни събития“, така смятат от Dada Cultural Bar, които канят посетители в двуетажен розов автобус, за да представят културните събития в София. Той пристига на собствен ход от Лондон, първо е паркиран на входа на столицата и използван за концерти, но от два месеца се намира на ул. „Г. Бенковски“ пред Dada Cultural Bar. Още през първите дни от престоя му там получава предупреждение, че ще бъде вдигнат с паяк заради неправилно паркиране, въпреки че културният автобусът е съвместен проект на бара, Столична община и Асоциация за развитие на София и разполага с всички необходими разрешения. „Не знам какъв огромен паяк трябваше да го вдигне“, смее се Кристина Наумова – една от собственичките на Dada.

На входа до шофьорското място ни посреща операторът Кирил Желязков, който е своеобразен културен гид на столицата и може да разкаже какви актуални събития се случват на всички любознателни от 12:00 до 20:00 ч. До него има цяла кошница с брошури и флаери, а и нещо като фейсбук, но всъщност рейсбук, където „пътниците“ в рейса записват препоръки или дават информация.

На втория етаж са разположени маси с 25 седящи места и го превръщат в градина на заведението, което иначе няма такава. Гледката е към градинката зад Руската църква.
„Редовно тук влизат хора, сядат до мен и питат кога ще тръгва автобусът, споделя Кирил. Не си заминават разочаровани, дори когато разбират, че не отиваме никъде и вместо да пътуват, могат да изгледат филмчетата за културния облик на града или да пият капучино на втория етаж.“ Той разказва, че когато е играна театралната постановка „Театър в автобуса“, пред автобуса се е извивала огромна опашка и от гид трябвало да се превърне в разпоредител в театър. По време на World Parking Day пък имало джаз концерт, който предизвикал не по-малък интерес.

Кулминацията на двумесечния живот на автобуса е сватба. На втория етаж съвсем законен брак сключват Наталия и Георги, които пристигат до мястото на тандемно колело. Гостите им – около 40 души, едва се събират. Кристина допълва – „жената от съвета говореше с микрофон и всички разбраха, че тук има сватба“.

Наблюденията на Кристина и Кирил досега са, че освен софиянци тук идват и много туристи от цяла България и от всички краища на света като една от причините е, че екипът на Free Sofia Tour минава покрай тях и хората, привлечени от необичайната гледка, влизат да разпитат и разгледат. Тогава Кирил се старае да ги информира не само какви театрални постановки, партита, концерти и изложби има, но и да им разкаже и за историята на столицата. Кристина допълва: „Много държахме да няма само мултимедийни послания и програми флаери, но и човек на място, който да може да въведе посетителите в случващото се. Културният ни гид се опитва да разбере човека, с когото разговаря, и какво би му харесало, за да му предложи най-подходящото събитие. А и много повече хора са привлечени от неформалната обстановка и влизат спокойно да си поговорят. Получават информация, която не биха влезли в музей или билетния център на театъра да поискат.“

Автобусът е на ул. „Г. Бенковски“ до края на месец октомври, но екипът преговаря за удължаване на срока с Общината.

За повече информация, моля вижте тук.

| Спирка култура на ул. Бенковски

__На върха на улица Бенковски е паркирал прясно боядисан в цикламено автобус

Няколко вечери подред притичвам край него и все нямам време да разгледам. На върха на улица Бенковски е паркирал прясно боядисан в цикламено автобус, снабден с разрешение от общината и собствена спирка – DaDa Cultural Station. Отворените му врати приканват дни преди официалното откриване. Вътре на първия етаж купища карти и информационни брошури за софийския културен живот очакват любопитните туристи и софиянци. На откритата тераса пък човек може да приседне за почивка загледан в дълбокия наклон на улицата, която привидно достига чак до комините на ТЕЦ София. Гледката е емблематична и почти всеки софийски фотограф се е пробвал с нея поне по веднъж.

В първата вечер терасата е претъпкана – както с туристи така и с редовни посетители на DaDa Cultural Bar. На долния етаж вече ни очакват Кристина Наумова, един от собствениците на заведението и Кирил Желязков, началник спирката, който ще запознава посетителите с различните интересни места в града.

Кирил казва, че е бил привлечен за гид само седмица преди откриването на културната спирка. Покрай запознаването си с брошурите открил, че и извън предпочитаните му културни ниши, София се е изпълнила с нови събития и места. Мечтае за две неща – хубава голяма пешеходна зона в центъра София и за това столичаните да започнат по-лесно приемат новите форми на изкуството.

От Кристина научавам историята на автобуса. Той е в движение, макар че ще прекара месец август пред DaDa. Дошъл е на собствен ход чак от Англия и няколко години е бил сцена в крайпътно рок заведение на изхода на София към Калотина. Иначе си е оригинален лондонски градски автобус от седемдесетте, вече пенсионер. Предстоят му разходки и до по-далечните квартали на София поне веднъж месечно за да могат повече хора да се информират за културните опции в града. За отмора, пък и за да научим нещо ново в културния автобус е монтиран екран, на който се въртят филмчета за историята и културата на София.

Иначе животът в DaDa Cultural Bar си тече както и преди – изложби, концерти, литературни четения, танци, прожекции, дегустации, модни ревюта и всякакви други културни забавления.

Текст: Яна Пункина

За повече информация, моля вижте тук.

| Цветен двуетажен автобус ще информира за културните събития в София

__Мобилна културно-информационна спирка. И то в атрактивен ретро двуетажен автобус, паркиран в сърцето на столицата.

Стана ли ви интересно?

Нетрадиционният информационен център, който се нарича Културна Спирка Дада (Dada Cultural Station), се намира на ул. „Г. Бенковски“ 10 и вече е отворен за посетители. Инициативата за създаването му е на Dada Cultural Bar – едно от местата в София, насърчаващи и подпомагащи артистичните и културни дейности на столицата. Реализирането му пък става възможно благодарение на Столична община и Асоциация за развитие на София, като проектът подкрепя и кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 година.

Именно от мотото на кандидатурата на София в конкурса за културна столица на Европа – „Сподели София“, черпят вдъхновение авторите на иновативния проект от Dada Cultural Bar. Идеята им е чрез атрактивния си и нестандартен външен вид двуетажният цветен автобус да привлича столичани и гости на София от страната и чужбина, за да сподели с тях информация за различни културни мероприятия в града.
На първия етаж на Културна Спирка Дада всеки неин посетител може да изгледа документални филмчета за историята на София, да намери материали за предстоящи културни и образователни събития, специализирани списания и литература, културни афиши и програми или да получи информация директно от културен гид. На втория етаж на автобуса-спирка е разположена открита висяща градина с неповторима гледка към градинката зад Руската църква.

И още нещо много важно – поне веднъж месечно автобусът ще се превръща от културна спирка в мобилен център и ще стига до различни квартали на София, за да споделя и там информация за столицата и за предстоящите културни събития.

За повече информация, моля вижте тук.

| Двуетажен ретро автобус клюкари културните събития в София

__Двуетажен ретро цветен автобус ще разгласява културните събития в София. Нетрадиционният информационен център, който се нарича Културна спирка дада (Dada Cultural Station), се намира на ул. „Г. Бенковски” 10 и вече е отворен за посетители.

Инициативата за създаването му е на Dada Cultural Bar – едно от местата в София, насърчаващи и подпомагащи артистичните и културни дейности на столицата. Реализирането му пък става възможно благодарение на Столична община и Асоциация за развитие на София, като проектът подкрепя и кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 година.

Именно от мотото на кандидатурата на София в конкурса за културна столица на Европа  – “Сподели София”, черпят вдъхновение авторите на иновативния проект от Dada Cultural Bar. Идеята им е чрез атрактивния си и нестандартен външен вид двуетажният цветен автобус да привлича столичани и гости на София от страната и чужбина, за да сподели с тях информация за различни културни мероприятия в града.

На първия етаж на Културна спирка дада всеки неин посетител може да изгледа документални филмчета за историята на София, да намери материали за предстоящи културни и образователни събития, специализирани списания и литература, културни афиши и програми или да получи информация директно от културен гид. На втория етаж на автобуса-спирка е разположена открита висяща градина с неповторима гледка към градинката зад Руската църква.

И още нещо много важно – поне веднъж месечно автобусът ще се превръща от културна спирка в мобилен център и ще стига до различни квартали на София, за да споделя и там информация за столицата и за предстоящите културни събития.

За повече информация, моля вижте тук.

| Розов автобус за вдъхновение

Атрактивната спирка за култура е част от „Сподели София!”

__Посланието на деня – розово, вдъхновено и на колела! Видяхте ли вече този културно-информационен център, поместен в двуетажен автобус? Няма по-атрактивно място за срещи с културата от откритата градина на втория етаж на Dada Cultural Station! А ако можеше и да пътува… Дизайнът и изпълнението на “Спирка Dada” са реализирани от Dada Project Studio. Проектът е създаден в подкрепа на Кандидатурата на София и югозападен регион за столица на културата през 2019 г. и е инспирарн от нейното мото “Сподели София!” Всички да се качват!

За повече информация, моля вижте тук.

| Снимки, които ще ви накарат да преоткриете София

Scroll Up