Проект

Проект

__От 10.07.2014г. до 31.10.2014г. имахме възможността да осъществим проектът „АВТОБУСНА СПИРКА ДАДА – КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР“, инспириран от мотото на СОФИЯ 2019: „СПОДЕЛИ СОФИЯ. СПОДЕЛИ ПРОСТРАНСТВАТА“. Проектът бе в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

За целта на проекта бе преобразуван двуетажен английски олдтаймер-автобус, произведен през седемдесетте години на миналия век, в своеобразна арт-инсталация с културно и функционално приложение, която бе позиционирана върху две паркоместа пред Dada Cultural Bar. В салона инсталирахме инфо-щанд за жителите и гостите на града. Информацията за Столицата бе предоставяна в различни формати: печатен – брошури, списания, културни програми, афиши, карти и др.; вербален –посредством гид, който да придружава и напътства жителите и гостите на София; дигитален – монитор, на който течаха късометражни документални филми за историята на София и анонси за предстоящи културни и образователни събития. Също така бяха реализирани фотоизложби, свързани тематично със Столицата, театрална постановка и други културни събития в контекста на поставените цели, като дейностите бяха съпровождани от изпълнения на музика на живо от български и чуждестранни артисти. Второто ниво на арт-инсталацията бе обособено като висяща градина с възможност: за провеждане на креативни беседи или работни срещи; за реализация на фотосесии или просто за снимка с любим човек на фона на прекрасните урбанистични софийски пейзажи; за среща с приятели; за работа на компютър, благодарение на свободната ни Wi-Fi мрежа или просто за отдих и разхлада с чаша студена домашна лимонада.

Проектът намери широк отзвук в медиите и послужи за популяризирането на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Той беше също така включен в програмата на комисията, която трябваше да вземе решение по кандидатурата. Арт-инсталацията привлече интересът на жителите и гостите на София, като те я приеха с огромно одобрение и емоционално приветстваха свежия щрих в градското пространство. Съответно за мнозина беше голямо разочарованието, когато проектът приключи и превърналото се в любимо за столичани и гости на София място – арт-инсталацията – трябваше да бъде премахнато. Ето защо отчасти реализирахме същият проект от 07.05.2015г. – 04.06.2015г., отново на същото място. През 2016г. от Софийска община не ни бе издадено разрешение.

Scroll Up