ПРОСТРАНСТВО

__Салонното пространство в бара условно е разделено на две зони, по-голямата от които е обзаведена с квадратни маси четворка, а в по- малката е оформена, като уютен кът, с меко сядане. Заради функцията си на галерийно пространство, стените частично са покрити със завеси, неутрален фон за картини и артинсталации, а по цялата периферия на тавана висят прожектори. Барът е ключов акцент. Дизайнерът внимателно избира мястото и визията му, която трябва непринудено да приобщава посетителите, без да натрапва.

В предверието на бара погледът е привлечен от плакат на крещящото бебе, огласяващо идването на новите идеи. Усещането за старо, изтупано от праха място се подкрепя от всеки интериорен детайл. Металните елементи от обзавеждането са завършени с покритие cor-ten, наподобяващо мръждива ламарина. Паркетът и дървената ламперия са с принтове, като вековни щампи. Первазите са патирани със златен бронз.

Всички мебели, с изключение на антикварните, са изпълнени по детайл от арх. Александров. Масите са с плотове, като кутии със стъклен капак и всяка една е изпълнена с атрактивна декорация от ретро картички, стари плочи, четки, бои, ноти и др.

Композиционната група от истинско 250-годишно дървено цукало и метален умивалник е забавен исторически контрапункт на модерната тоалетна.

Който вече е бил в дада, със сигурност се пита, как концепцията на бара ще се реализира на само 100 квадрата. Възможните решения дава арх. Иван Александров /учредител/ с предложението си за мобилен интериор, който е в състояние, динамично да се преобразява, лесно и бързо да сменя декора, да прекомпозира зоните. „Истинско предизвикателство за мен е да направя така, че барът да оставя впечатление, че е бил там и по времето на дадаистите“, разказва авторът. Постига го с прецизен микс между антикварни вещи и уникални детайли, проектирани от самия него, специално за мястото, но направени така, че сякаш са поне на 100 лета. Класическите столове „тонет“ непринудено влизат в комплект с модерната маса с урбаниситчен дизайн, проектиран от арх. Александров, чийто метален крак е завършен с покритие cor-ten, наподобяващо ръждива ламарина; в предверието на модерната, оборудвана със сензори тоалетна е организирана любопитна композиция от старинно дървено гърне и автентична метална мивка, а в непосредствена близост до къта с мекото сядане има библиотека. Ярък синтезиран образ на творческата концепция на мястото е таванът. Също, както дадаиситите, които изразявали своя протест срещу практичното, конвенционалното и остарялото изкуство, окачвайки картините си на тавана, така и арх. Александров опакова таванът с колаж от плакати в стил „дада“, чиито лозунги и послания правят видима нишката между предишните и съвременните пилиграми за чисто изкуство.

Scroll Up