Резерват Северозапад 2

Резерват Северозапад 2

__Излезе вторият брой на алманаха „Резерват Северозапад”. Премиерата му беше в столичния клуб Дада. Представи го Николай Фенерски, главен редактор и издател. Самият Фенерски е носител на не една литературни награди, но хрумването му с идеята за алманаха е попадение в десетката, ако го оценяваме през призмата за културно будителство. Въпреки езика, който за някои дестилирани възпитаници на университета би звучал шокиращо, дори вулгарно, премиерата показа гореща аудитория съмишленици от различни краища на страната и чужбина. Те се сплотиха около девиза „Езикът е дом на

битието“ според Хайдегер (и Витгенщайн най-вече), който е концептуалната ядка в сборника, а страниците му не са седянка за първично хилене на дебелашки хумор (макар че и такъв има). Изданието е литературен феномен на диалект почти самиздатско апокрифно издание.

Хуморът – жив и неподправен, направо от извора, пронизва всичките 174 страници, но сборникът го съчетава с уязвима северозападна чувствителност и с тънка поезия на езика от областите Враца, Монтана и Видин. На представянето част от авторите четоха творби. Сборникът почва с интервю на писателя от Лом Емил Андреев, следват разкази, стихотворения, статии, преводи на популярни приказки, шеговит речник на латински сентенции, видени през северозападния светоглед и други. Каузата на Фенерски стартира през 2002 г. като носталгичен сайт-речник на северозападните думи, изрази и дълбокомъдри сентенции. Постепенно се разраства, създава се форум и сдружение със същото име.

На премиерата бе излъчен документалният филм “Резерват Северозапад”, който беше в официалната селекция на София Филм Фест 2012 и печели наградата на публиката в Бургас. Автор, продуцент и сценарист е Н. Фенерски, режисьор по монтажа Пламен Николов, оператор Георги Маринов. Фенерски е роден през 1974 г. в гр. Архангелск, Русия. Завършва славянска филология във Великотърновския университет (2000).

Интервюто с Николай Фенерски можете да прочетете тук.

Scroll Up