CENTRAL PARK

CENTRAL PARK

| CENTRAL PARK /Лариса Илиева/

Куратор: Николай Панайотов

__За изложбата:

,,……Лариса Илиева е сръчна рисувачка. Тя комбинира сухия пастел, акрила и китайския туш и понася нашето въображение по повърхностите на нейните весели композициии, деликатни и елегантни, към хоризонтите на замечтаноста и поезията. Като воал на срамежливоста, стилизираните флорални мотиви някъде скриват голотата на една одалиска с хладна мраморност идваща от далеч. Палитрата е богата и дивна, контурът е танцуващ и те предават на тези работи настроението на детска празничност с една струна на психидиличност и на омайни видения достойни за познатия на всички ни митичен клип на песента ,,Любовта е всичко,, на Рожер Гловер от групата ,,Диип Пърпрл,, от седемдесетте години.

Илиева достига до едно истинско постижение лансирайки този пасарел между реалното и имагинерното. Нейните композиции не се гледат, те се разтварят, като при дисекция. И най-малкия сантиметър е населен от някякъв детайл, или един фрагмент, който обаче е основно необходим за единството на цялото. Тук и там, тя ни поднася парчета и цитати на референциите на източниците на нейните инспирации. Ако мотивите са толкова изобилни и онирични, то за това може да е и виновен Анри-Русо, известния ,,Митничар,, който е изострял своя вкус към въображаемия екзотизъм и стилност, посещавайки често Градината на Растенията в Париж и разгръщайки постоянно ботанически списания. В картината ,,Един следобед с Анри Русо,, Лариса Илиева прави постижение  на фантасматичност на нивото на френския художник. Решително, при българската художничка, природата и нейната красота й позволяват на свобода да търси носталгията към детството и да се впуска в неуморно преследване на чудесата…..,,

Натали Бекер

(за Лариса Илиева във вестник Luxemburger Wort, 2011)

За автора:

Лариса Илиева e родена в България през 1972. Дипломира се в Университета ,,Св. Кирил и Методий,, във Велико Търново. Тя е млада художничка, която чрез овладяването на техниката на сухия пастел успява да придобие международно реноме участвайки в различни групови изложби по света. Tя разделя живота си между Париж и България.

Първата й значителна изложба е в Западна Европа, която показва в Галерия 88 в Люксембург.

През м. юни, в Dada Cultural Bar, художничката отново ще се впусне в пасарела между реалното и въображаемото..

Повече за автора:

http://www.larisailieva.com/

http://magazine.saatchionline.com/articles/artnews/from-the-studio-of-larisa-ilieva

Scroll Up