CONTROVERSIAL CITY

CONTROVERSIAL CITY

| Controversial City /Imma Tuccillo Castaldo/

__За  изложбата : Фотографката представя две серии от фотографии озаглавени Roma caput mundi и Babelyulin, които са първите глави от фотографски проект, който представлява своеобразен дневник на едно пътуване. Imma го създава под влияние на концепцията на Уолтър Бенджамин за градския жител Фланьор . Flâneur in the 21st century се фокусира върху различни аспекти на концепцията за града. Градът е осмислен като привилегия за човека и историята да влязат в сложни взаимоотношения  и така да разкрият нови  противоречия за културата и нейните измерения; или като спомняне за изкуплението на грешките, което човек търси в урбанизацията и техническия прогрес. В контекста на града природата е ограничена, декоративна, и въпреки това успява да се наложи като нужда или дори необходимост.

Дневникът започва с фокус върху постояннaтa конфронтация между светското и временното: монументалността на Рим се сблъсква с тази на Люлин, квартал на София, посторен през 70-те години на 20 век, по време на комунистическият режим в България. Базирайки работата си върху концепцията на Walter Benjamin Flâneur, авторката представя своя нов поглед върху алиенацията на града – тя  се стреми да разглоби настроенията му, а после отново да ги събере в изкуство, което й служи, за да провокира критично мислене у зрителя.

Творбите на Roma Caput Mundi са правени в Рим, а Babelyulin е сниман в квартал „ Люлин“ в София.

За техниката: Всяка снимка представлява мултиекспозиция, изградена чрез наслагването на няколко отделни кадъра (от три до десет), като при обработването на снимките не е използван фотомонтаж. Всички те са принтирани върху платна с размери 100см/70см.

За Imma:

Imma Tuccillo Castaldo е италиански художествен фотограф. Притежава бакалавърска степен по психология на политиката от University of Naples L’Orientale и магистърска степен по политика на миграцията от Roma Tre University. Към момента изучава геология в Sapienza University of Rome.

През 2006 година Тучило започва да се занимава с фотография и взима участие в колективната фото-изложба 100 photos of Kolga, която се провежда в Националния исторически музей в Тбилиси, Грузия. През 2007 публикува статии в национални словенски и италиански вестници като Liberazione, Terra и Queer. От 2008 до 2010 изучава фотография в нациолналния институт за кино и телевизия Роберто Роселини в Рим. През 2011 тя стажува в AP-Associated Press, Рим, и работи във фотографското студио Lapresse. Нейни снимки са публикувани в The Wall Street Journal, Unita’ и Panorama. През юли 2012 тя печели трето място във фотографския конкурс  Biodiversity of the Thermal Springs, организиран от португалския научен институт Omic – Obeservatorio microbial Dos Acores, с проекта си Abstract Naturalism. Същата година италианското списание Terra пише за пръв път за нейния проект Flâneur in the XXI century. През февруари 2013 тя участва с него в колективната изложба Female Cut, организирана от Officine Fotografiche в Рим, а престижното испанско списание за архитектура и изкуство Metalocus го представя за пръв път на международно ниво.

______________________________________

Можете да разгледате изложбата от 07.10 до 30.10.2015 в

Dada Cultural Gallery на ул. „Георги Бенковски“ 10, София /откриване: 07  октомври от 19 ч./

Scroll Up