Experience

Experience

| Experience /Давид Йоан/

__Наречете Давид Йоан „млад художник” и чакайте да видите какво ще се случи. Че е млад, млад е. Едва на двадесет и една е. Но както е известно външността лъже. Всъщност той е зрял автор с дванадесет годишен стаж и разнообразен опит в различни стилове. Не си е губил времето в житейско лутане и детинско съзряване, а е експериментирал – екстремно и традиционно. Въобще правил е какво ли не, ама все изкуство.
Както сметнахте роден е през размирната 1991 година. И докато политическата система ни наместваше ту в ляво, ту в дясно, Давид Йоан с изненадваща последователност създава своя свят. Вероятно и родителите му, също художници, не са били подготвени да срещнат дете, което знае какво иска без да иска съвети. С една дума не слуша. На 9 години започва да рисува със спрей. За кратко време печели много конкурси в София и се прочува из цялата страна в графити обществото, като един от утвърдените артисти, допринесли за развитието на това изкуство в родината ни. И ето дори на 9 не е млад, а утвърден. Графити обществото не го задържа за дълго, защото изследването на стила го води по други пътеки. Привлича го цветния разказ, сюжетната живопис и възможната интерпретация на градската среда чрез образи.
Малко автори са толкова зрели да допуснат първа самостоятелна изложба след утвърдено име и завиден опит. Давид Йоан е все още непознат автор, но всъщност е много известен в различни неформални групи.

Първата му самостоятелна изложба без изненада се нарича Experience. Тя показва различни образи, важни като част от емоции и преживявания съхранени в собствения му опит. Давид Йоан използва акрил и спрей, a всяка картина носи определено, важно послание към зрителя, което самия автор сам определя като “Усмивка”.

Scroll Up